Középsős csoporttól

Várok minden középsős és nagycsoportos óvodást a foglalkozáson, ahol a gyerekek elsajátítják a sakkozás alapjait, és ezen felül még rengeteg izgalmas logikai játékot, mesékkel és különleges eszközökkel, amik könnyű tanuláshoz kellenek.
Akik ismerik a foglalkozásaimat, azoknak elárulom, hogy rengeteg újdonsággal készülök az idei tanévre!

Tananyag a Pepita Kódex Sakkmese és tankönyv tanmenetére épül, azt kiegészítve egyéb logikai feladatokkal, játékokkal is.

A kiadvány kifejezetten azért készült, hogy az otthoni gyakorlást és játékot elősegítsük, és hogy az esetleg sakkozni kevésbé tudó szülők is bátran játszanak a kis sakkmesterekkel.
(Sajnos már csak pár darab maradt belőle, igény esetén e-mailben jelentkezzenek érte!)

Új lehetőségek
– online kis csoportos foglalkozások
– online és személyes egyéni tréningek
– szülőknek és nagyszülőknek segítő foglalkozások online
– online gyakorló csoportok

Most jöhetnek a gyakori kérdések 🙂

Mennyibe kerül a szakkör?

Havi átalánydíj: 7000Ft/fő (3-5 alkalom)
A foglalkozások időtartama: 30 perc
A térítési díj átalánydíj. A kiszámlázott ár meghatározásakor a 2 alkalmas hónapokat 0,5 hónapnak, a 3-5 alkalmas hónapokat 1 hónapnak számoljuk.
Fizetés módja: átutalással, elözetesen kiállított e-számla ellenében.

Mindenképp olvassátok el a beiratkozási feltételeket!

Hány éves kortól lehet jelentkezni az óvodai sakkszakkörbe?

Legalább 4, de jobb ha kicsit idősebb. 5 éves kor az általános, de vannak gyerekek, akik szívesen elkezdik hamarabb, és leköti őket a játék, és jól tudnak kis csoportban tanulni. Vannak olyan gyerekek, akiknél érdemes várni inkább még egy fél évet. Javaslom próbáljuk ki egymást, és utána beszéljünk, ha ez kérdéses lenne. Az első próba alkalom ingyenes, semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Hogyan kell elképzelni egy óvodai sakkfoglalkozást?

Rengeteg mesével és játékkal. Az óra elején általában elmesélek egy mesét, ami kapcsolódik egy adott szabályhoz, vagy egy figura lépéséhez, vagy egy taktikai elemhez. A meséken keresztül segítem az összefüggések megértését, a könnyebb vizualizációt, és a szabálykövetést, memorizálást. A mesék nem csak szabályokat rejtenek magukban, hanem egy játékot is, melyet bemutatok a gyerekeknek és gyakoroljuk is. Azaz minden órán van játékra lehetőség, melyet én végig figyelemmel követek, és segítem a gyerekek munkáját. Néha feladatlapokkal, néha egyéb logikai játékokkal színesítem az órákat.

Mire jó a sakk? Mit fejleszt?

Elsősorban a sakk egy játék, ami szórakoztat. Ezen felül, persze rengeteg hasznos dolgot elsajátíthatunk közben, melyek a gyermekek életében még fontosabbak lehetnek. A sakk általában jó hatással van azokra a képességekre, amelyek a sikeres iskolai teljesítményekhez szükségesek, vagy akár a hétköznapi életben is hasznosak lehetnek.

Milyen szintre jutnak el a szakkörökön?

Ez általában gyerekfüggő. Az oktatáson az oktató minden gyermeknek a saját szintjéhez igazítva adja át a tudását, akik szeretnének gyorsabban haladni, azoknak érdemes átgondolni az online kiscsoportos vagy egyéni órákat, vagy csatlakozni a klub élethez, versenyekhez. 

Járhat úgy a gyermek a foglalkozásra, hogy még nem tud egyáltalán sakkozni?

Természetesen, erről is szól a foglalkozás, hogy, aki nem tud, az itt megtanulhat.

Járhat úgy a gyermek a foglalkozásra, hogy már tud sakkozni?

Természetesen, differenciáltan foglalkozunk a gyerekekkel, a saját szintjüknek megfelelően.

Hiányzást lehet pótolni?

Amennyiben van lehetőség ellátogatni más intézménybe, ahol van lehetség külsősöknek is bejönni, akkor igen. Ezen felül a Gellért téri Pagony könyvesboltban van lehetőség pótlásra. Mindenképp egyeztetésre van szükség hozzá.

Év közben lehet csatlakozni?

Mielőtt jelentkeznétek, írjatok vagy hívjatok, hogy a létszám szempontjából hogyan áll a csoport éppen.

Hány foglalkozás van egy hónapban?

3-5 alkalom, általában 4.
(A térítési díj átalánydíj. A kiszámlázott ár meghatározásakor a 2 alkalmas hónapokat 0,5 hónapnak, a 3-5 alkalmas hónapokat 1 hónapnak számoljuk.)

Kell otthonra sakk készlet?

Érdemes beszerezni egyet, hogy a gyerekek tudjanak gyakorolni.

Milyen készletet vegyünk?

Minél nagyobbat! Nagyon szuper a versenysakk néven kapható készlet, letisztult formáival és nagy viaszos vászon táblájával, de nagyon praktikus egy nagyobb méretű mágneses készlet is. A túl kicsi figurák, vagy díszes fa mintás készletek néha megnehezítik a tájékozódást a gyerekeknél. A nagy tábla fejleszti a térlátásukat a táblán, könnyebben kiigazodnak rajta.

Tényleg megtanulnak a gyerekek sakkozni?

Igen, más népszerű óvodai vagy iskolai  programokkal ellentétben, nálam valóban megtanulhatnak sakkozni, persze ez életkor és gyerekfüggő. Év közben elsajátítják az alaplépéseket, szabályokat, a nagyobbak év végére már tisztában lehetnek a sakk és matt fogalmával, képesek lesznek felismerni azt, egyszerűbb matt képleteket tudnak alkalmazni. A gyerekek nagyon sokfélék, tudásuk is folyamatosan változik, néha elfelejtenek dolgokat, néha megtáltosodnak, én igyekszem fenntartani a motivációt, ami legkönnyebb út a gyakorláshoz és a tudáshoz.

Tavaly is járt sakkozni a gyermekem, idén is ugyanazt fogja tanulni?

Az órák anyaga jelentősen függ a csoportbeosztástól, igyekszem úgy beosztani a csoportokat, hogy mindenkinek jó legyen. Természetesen lesz ismétlés, és lehet olyat is fog hallani, ami már ismer, de a feladatoknál és játékoknál a saját szintjünek megfelelő feladatokat kapnak a gyerekek.

Hol indulnak csoportok?

Itt tudjátok megnézni