Itt elolvashat mindent, ami a fontos a foglalkozásokkal kapcsolatban

Tényleg megtanulnak a gyerekek sakkozni?

Igen, más népszerű óvodai vagy iskolai  programokkal ellentétben, nálam valóban megtanulhatnak sakkozni, persze ez életkor és gyerekfüggő. Év közben elsajátítják az alaplépéseket, szabályokat, a nagyobbak év végére már tisztában lehetnek a sakk és matt fogalmával, képesek lesznek felismerni azt, egyszerűbb matt képleteket tudnak alkalmazni. A gyerekek nagyon sokfélék, tudásuk is folyamatosan változik, néha elfelejtenek dolgokat, néha megtáltosodnak, én igyekszem fenntartani a motivációt, ami legkönnyebb út a gyakorláshoz és a tudáshoz.

Járhat úgy a gyermek a foglalkozásra, hogy még nem tud egyáltalán sakkozni?

Természetesen, erről szól a foglalkozás, hogy, aki nem tud, az itt megtanulhat.

Járhat úgy a gyermek a foglalkozásra, hogy már tud sakkozni?

Természetesen, differenciáltan foglalkozom a gyerekekkel, a saját szintjüknek megfelelően.

Tavaly is járt sakkozni a gyermekem, idén is ugyanazt fogja tanulni?

Az órák anyaga jelentősen függ a csoportbeosztástól, igyekszem úgy beosztani a csoportokat, hogy mindenkinek jó legyen. Természetesen lesz ismétlés, és lehet olyat is fog hallani, ami már ismer, de a feladatoknál és játékoknál a saját szintjünek megfelelő feladatokat kapnak a gyerekek.

Mire jó a sakk? Mit fejleszt?

Elsősorban a sakk egy játék, ami szórakoztat. Ezen felül, persze rengeteg hasznos dolgot elsajátíthatunk közben, melyek a gyermekek életében még fontosabbak lehetnek. A sakk általában jó hatással van azokra a képességekre, amelyek a sikeres iskolai teljesítményekhez szükségesek, vagy akár a hétköznapi életben is hasznosak lehetnek.

  • koncentráció
  • vizuális memória
  • számolás
  • összefüggések vizsgálata
  • nyerés-vesztés feldolgozása
  • döntések következményeinek feldolgozása

Mennyibe kerül a szakkör?

  • 4500 Ft/hó (3-5 alkalom)

Hány éves kortól lehet jelentkezni az óvodai sakkszakkörbe?

  • Legalább 4, de jobb ha kicsit idősebb. 5 éves kor az általános, de vannak gyerekek, akik szívesen elkezdik hamarabb, és leköti őket a játék, és jól tudnak kis csoportban tanulni. Vannak olyan gyerekek, akiknél érdemes várni inkább még egy fél évet. Javaslom próbáljuk ki egymást, és utána beszéljünk, ha ez kérdéses lenne. Az első próba alkalom ingyenes, semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Hogyan kell elképzelni egy óvodai sakkfoglalkozást?

Rengeteg mesével és játékkal. Az óra elején általában elmesélek egy mesét, ami kapcsolódik egy adott szabályhoz, vagy egy figura lépéséhez, vagy egy taktikai elemhez. A meséken keresztül segítem az összefüggések megértését, a könnyebb vizualizációt, és a szabálykövetést, memorizálást. A mesék nem csak szabályokat rejtenek magukban, hanem egy játékot is, melyet bemutatok a gyerekeknek és gyakoroljuk is. Azaz minden órán van játékra lehetőség, melyet én végig figyelemmel követek, és segítem a gyerekek munkáját. Néha feladatlapokkal, néha egyéb logikai játékokkal színesítem az órákat.

Hiányzást lehet pótolni?

A hiányzás pótlására nincs lehetőség.

Hány foglalkozás van egy hónapban?

3-5 alkalom, általában 4.

Mennyi ideig tart egy foglalkozás?

30 perc.

Kell otthonra sakk készlet?

Érdemes beszerezni egyet, hogy a gyerekek tudjanak gyakorolni.

Milyen készletet vegyünk?

Minél nagyobbat! Nagyon szuper a versenysakk néven kapható készlet, letisztult formáival és nagy viaszos vászon táblájával, de nagyon praktikus egy nagyobb méretű mágneses készlet is. A túl kicsi figurák, vagy díszes fa mintás készletek néha megnehezítik a tájékozódást a gyerekeknél. A nagy tábla fejleszti a térlátásukat a táblán, könnyebben kiigazodnak rajta.

Meg kell venni a Pepita Kódex könyvet?

Nem kötelező, de tudom ajánlani. Ezzel a könyvvel dolgozunk az órákon, erre épül év közben a tananyag. Segítség lehet az otthoni gyakorlásban, hiányzás esetén a pótlásban. Rengeteg játékot tartalmaz és a meséket külön esti meseként is tudom ajánlani. Csak a mesék hallgatása is segíti a gyerekek tanulását.

Vissza a jelentkezéshez
Könyv rendelés

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]